Energiberäkning av hus

Vid bygglov och tekniskt samråd hos kommunen krävs normalt en energiberäkning. Den skall följa Boverkets gällande byggregler, BBR. Här kan jag själv räkna ut och kontrollera detta mm. Ex vis energibehov, effektbehov, U-medel, solenergitillskott, kylbehov och DVUT för mitt hus. Energibalans enligt BBR

Äppelblommor
Varaktighetsdiagram Visa video”Roboten är död, leve roboten”

KRÖNIKA. För den politiker som vågar satsa på robotintegrering finns mer att hämta, skriver gästkrönikören Tomas Berg, nordenchef på Schunk Intec AB samt ledamot i Automathink.
Länk till hela artikeln

Utbildningen gav en bred palett av insikter

2012 fick Gustav Kristiansson ett stipendium för att studera en Executive MBA på Handelshögskolan i Stockholm. Programmet gav honom en förståelse för omvärldens drivkrafter och en helhetssyn på att göra affärer.
Länk till hela artikeln

Tre hälso-startups att hålla koll på

En digital tolk. En app för samtalsstöd. En tjänst som ska påminna om medicinering. Här är tre unga teknikbolag som vill bygga framtidens sjukvård.
Länk till hela artikeln

10 saker som gör rekryterarna galna

Bullrig, oförberedd eller vag. Hur du agerar på anställningsintervjun avslöjar mycket om din person. Och vissa beteenden retar gallfeber även på luttrade rekryterare – se listan.
Länk till hela artikeln

33-stjärnans nya mål: Träna ai-system i framtidens bilar

33-listeveteran. Tidigare Appleanställd. Serieentreprenör. Nu ska Jan Erik Solem och hans Mapillary lära bilbranschen att träna ai-systemen som styr framtidens fordon.
Länk till hela artikeln

Daimler satsar på kvantdator – ska förbättra transporter

Daimler och Samsung är två av bolagen som ska samarbeta med IBM kring utveckling av applikationer med kvantteknik.
Länk till hela artikeln

Det våras för plaståtervinning – en växande resurs för industrin

Med nya sätt att separera och processa har återvunnen plast potential att bli en värdefull resurs så som metaller redan är. Stena Recycling och Stena Technoworld står inför fler satsningar på att utveckla plaståtervinning som skapar helt nya hållbara värden i samarbeten med näringsliv och kommuner.
Länk till hela artikeln

PTS: USA påverkar inte svensk nätneutralitet

Det amerikanska beslutet om upphävande av nätneutralitet påverkar inte Sverige på kort sikt, enligt Post- och telestyrelsen (PTS). Här gäller fortsatt EU-lagstiftning.
Länk till hela artikeln

Se skyltdockans utsikt inifrån rymdkapseln

Blue Origin genomförde en lyckad uppskjutning och landning med sin nya raketmotor – och den uppdaterade rymdkapseln. Se filmen inifrån ”Crew Capsule 2.0”, ur skyltdockan Skywalkers synvinkel.
Länk till hela artikeln

Första uppkörningen för självkörande buss i Stockholm

Nobina har fått tillstånd att testa självkörande bussar i Stockholm. Till att börja med blir det dock i form av en uppkörning.
Länk till hela artikeln

Nu ska snön 3d-röntgas – för vetenskapens skull

I Luleå startas snart en akademi för att bättre förstå snön. Med hjälp av den nya 3d- röntgenutrustning har redan en helt ny typ av snöflinga upptäckts.
Länk till hela artikeln

”Vad hänger vi i fönstren om 2000 år?”

KRÖNIKA. Vår tids adventsstjärnor kommer sig av ett himlafenomen. Vad av dagens rymdforskning kommer att synas i våra fönster om 2000 år, frågar sig Ny Tekniks nyhetschef Anna Orring.
Länk till hela artikeln

Kolla in nobelklänningen med textilteknik från Jönköping

När Beatrice Fihn höll tal på fredspriskonserten i Oslo bar hon en unik klänning. Den är nämligen tillverkad med hjälp av banbrytande teknik från Jönköping.
Länk till hela artikeln

Oljejätte storsatsar på förnybart – köper företag inom solenergi

Brittiska oljejätten BP köper 43 procent av aktierna i solenergiföretaget Lightsource för 200 miljoner dollar, motsvarande närmare 1,7 miljarder kronor.
Länk till hela artikeln

Regeringens bonus till elcyklar spikad

Nu är det klart. Regeringen har slagit fast reglerna för hur rabatten på elcyklar ska se ut.
Länk till hela artikeln

Svensk lås-startup vill få dig att slänga dina passerkort

Uppstartsbolaget Parakey vill att du ska slänga alla passerkort och låstaggar. Med deras lösning blir mobilen den enda nyckel som du behöver.
Länk till hela artikelnSolPrognos