Energiberäkning av hus

Vid bygglov och tekniskt samråd hos kommunen krävs normalt en energiberäkning. Den skall följa Boverkets gällande byggregler, BBR. Här kan jag själv räkna ut och kontrollera detta mm. Ex vis energibehov, effektbehov, U-medel, solenergitillskott, kylbehov och DVUT för mitt hus. Energibalans enligt BBR

Äppelblommor
Varaktighetsdiagram Visa videoNyfunnen kotte ändrar granens historia

Forskare har hittat en 11 200 år gammal grankotte när de letade efter gamla växtrester nedanför den smältande Tärnaglaciären i Västerbotten
Länk till hela artikeln

Bläckstråleskrivaren tar revansch

Med en bläckstråleskrivare slipper du hantera berg av tonerkassetter, får en lägre elräkning och gör en insats för miljön. Men trots det kör många organisationer vidare på sina gamla laserskrivare.
Länk till hela artikeln

Apples innovation är ett stort teknikkliv för autonoma bilar

Forskarna på Apple har utvecklat en ny mjukvara som kan revolutionera autonoma fordon. ”VoxelNet” låter bilens lidar identifiera små tredimensionella föremål som gångtrafikanter och cyklister. Det innebär att deras system inte längre behöver kompletteras med kameror och radar.
Länk till hela artikeln

”Era lösningar för stabil effekt inget annat än utopier”

SLUTREPLIK. Det bästa sättet att hjälpa världen och våra grannländer är genom att fortsätta utveckla både kärnkraft och andra elproduktionsmetoder med låg klimatbelastning, skriver Michael Klein Anders Nilsson Erik Dahlquist Torsten Dilot.
Länk till hela artikeln

ETC:s test: Solcellerna ger mer el morgon och kväll

I Katrineholm testar ETC El dubbelsidiga solcellspaneler. De ger mer el när solen inte står som högst på himlen.
Länk till hela artikeln

Kinesisk drönartaxi vill knäcka Uber - i luften

Uber siktar på att ha en flygande taxi till 2020. Nu satsar kinesiska startupbolaget E-hang stenhårt på att få upp sin drönartaxi i luften redan nästa år.
Länk till hela artikeln

Vill du vara med och utveckla framtidens digitala gruvor?

Atlas Copco, som nästa år blir Epiroc, arbetar med att hitta innovationerna som möjliggör för framtidens gruvor – oavsett om det är stora eller små förbättringar det handlar om.
Länk till hela artikeln

BMW:s nya battericenter presenterat

Tyska BMW investerar närmare 2 miljarder kronor i ett center för utveckling av battericeller. Fokus kommer att ligga på att utveckla cellkemi och -design.
Länk till hela artikeln

Honda ratar räckvidd för snabbladdning

Glöm lång räckvidd, snabb uppladdning verkar vara framtiden. Japanska Hondas elbilar ska inte konkurrera med jättebatterier. Istället ska de gå att få fulladdade på endast en kvart.
Länk till hela artikeln

Fem teknikföretag avslöjar hur du får jobbet hos dem

Känns det som du saknar meriterna för att få fart på karriären? Kraven från arbetsgivarna är kanske inte så strömlinjeformade som du tror. Här tipsar fem av USA:s hetaste teknikföretag om vad de efterlyser – och vad du ska tänka på.
Länk till hela artikeln

Mitsubishi erkänner fusk med industriprodukter

Dotterbolag till Mitsubishi Materials är de senaste i raden av japanska företag som erkänner att de fuskat med kvalitetskontroller.
Länk till hela artikeln

Hur får batteriutvecklaren ekvationen att gå ihop?

Dagens batteriutvecklare ska öka batteriets livslängd, energi- och effektdensitet, men samtidigt minska laddningstiden. Dessutom ska detta göras till en lägre kostnad. Är det möjligt att få ekvationen att gå ihop?
Länk till hela artikeln

Experterna: Så hittar du sätt att minska energiförbrukningen

AUTOMATIONSNÄSTET. Optimering. Systemtänk. Automation. Det finns stora möjligheter att utveckla företagets energisystem. Experterna i Automationsnästet vet hur.
Länk till hela artikeln

Allt vi vet om Samsung Galaxy S9

Samsung jobbar på nästa generation Galaxy - nämligen Samsung Galaxy S9. Här samlar vi alla rykten om telefonen.
Länk till hela artikeln

Här är priset på Tesla semi

TEKNIKSVEPET. Priset på Teslas ellastbil presenterat, Apple beviljas nytt patent och Facebook knycker från Snapchat igen.
Länk till hela artikeln

Sveriges mest sålda honung kan vara manipulerad

Se upp för fusk med honung. Ett par av Sveriges mest sålda honungssorter kan vara manipulerade, rapporterar Dagens Nyheter.
Länk till hela artikelnSolPrognos