Energiberäkning av hus

Vid bygglov och tekniskt samråd hos kommunen krävs normalt en energiberäkning. Den skall följa Boverkets gällande byggregler, BBR. Här kan jag själv räkna ut och kontrollera detta mm. Ex vis energibehov, effektbehov, U-medel, solenergitillskott, kylbehov och DVUT för mitt hus. Energibalans enligt BBR

Äppelblommor
Varaktighetsdiagram Visa videoMusk: Tunnel mellan New York och Washington DC godkänd

Enligt Elon Musk har The Boring Company fått ett ”verbalt godkännande” för ett projekt som kan innebära en Hyperloop-tunnel mellan New York och Washington DC.
Länk till hela artikeln

Armstrongs månväska klubbades för miljoner

En liten väska som den amerikanske astronauten Neil Armstrong hade med sig vid månlandningen 1969 har gått under klubban på Sotheby's i New York. Priset – 1,8 miljoner dollar.
Länk till hela artikeln

Svenskt betalbolag laddat med ai köps för 14 miljarder

Bambora använder artificiell intelligens för att automatiskt mata in kreditkortsuppgifter åt e-shoppare. Nu köps företaget upp av franska Ingenico Group.
Länk till hela artikeln

Dieselbilen – från hyllad till utdömd

Ett ökat fokus på utsläppens hälsoeffekter och elbilarnas intåg gör att framtiden för dieselbilar ifrågasätts. I Stockholm diskuteras miljözoner för att minska utsläppen. Men det är i glesbygden som dieselbilarna är mest populära.
Länk till hela artikeln

Apple utvecklar teknik för dolda nödanrop

Apple söker patent för en ny teknik som gör det möjligt att skicka din position till räddningstjänsten – utan att du behöver ringa till 112.
Länk till hela artikeln

Förslag: IT-moln för myndigheterna

IT-skandalen kring Transportstyrelsen har väckt frågeställningar om säkerheten för hemliga uppgifter hos svenska myndigheter. Nu diskuteras om ett statligt moln kan skydda känslig data.
Länk till hela artikeln

Hundratals får gå från Telia i Sverige

Telia ska sänka kostnaderna. I Sverige får ungefär 600 personer sluta i bolaget, enligt vd.
Länk till hela artikeln

Buskhe: Saab utsatt för spioneriförsök

Försöken att komma åt hemlig data från Saab ökar kraftigt. Information om Gripen, ubåtar och ny produktionsteknik kan vara målet.
Länk till hela artikeln

Musk: Svårare än vi trott att bygga Marsraket

Packa inte väskorna till Mars riktigt än. Elon Musk, vd på raketföretaget Space X, tonar ned otåliga förväntningar på den kommande jätteraketen Falcon Heavy.
Länk till hela artikeln

”Raset får stora konsekvenser för godstrafiken”

Skanska har påbörjat röjningsarbetet av olycksplatsen i Ludvika, men än så länge står all tågtrafik still. Det skapar stora problem för godstransporterna.
Länk till hela artikeln

IBM:s nya stordator ska mota hackarna i grind

IBM vill mota hackarna i grind med den nya stordatorn Z14. Maskinen kan kryptera tolv miljarder transaktioner per dag, enligt datorjätten.
Länk till hela artikeln

Samsungtelefon pratar äntligen engelska

Samsungs röstassistent till smarta mobiltelefoner, Bixby, kan nu förstå och prata engelska.
Länk till hela artikelnSolPrognos